BAUMA 2016 a fost pe bună dreptate evenimentul mondial care a adus confirmarea valorilor din universul constructorilor de utilaje. Cei mai mari producători mondiali au fost prezenți ca de obicei, dar răspunsul pieței a fost însă diferit de alți ani. Astfel, chiar dacă numărul de vizitatori profesioniști a fost, așa cum se estima, impresionant, aceștia s-au dovedit a fi selectivi, alegând să viziteze, iar cei interesați chiar să încheie contracte, cu producătorii cunoscuți dar care au oferit tehnologii noi, eficiente din punctul de vedere al costurilor și care au dovedit capacitatea de a se plia pe cerințele fiecărui utilizator în parte. În acest an activitatea de întreținere preventivă și de monitorizare a funcționării utilajelor și echipamentelor a reprezentat de asemenea un argument hotărâtor în fața potențialilor cumpărători.

AMMANN a dorit să prezinte întreaga sa capacitate tehnologică și de dezvoltare la BAUMA, construind un adevărat parc tehnologic de peste 5.000 mp. Rezultatul eforturilor sale a fost foarte bine sintetizat de către Hans-Christian Schneider, CEO al Ammann Group : „În acest an am făcut cea mai mare investiție realizată vreodată la Bauma și la încheierea evenimentului pot spune că au fost răsplătite toate aceste eforturi. Vânzările au fost mai mari decât era de așteptat, și am avut un număr record de vizitatori la standul nostru. Suntem siguri că volumul de vânzări va crește după închiderea expoziției, deoarece așteptăm mai mulți clienți să ia o decizie de cumpărare. ”
Standul Ammann a inclus șapte stații de betoane, patru stații de asfalt, 33 de echipamente destinate iluminării, patru finisoare asfalt și nouă mașini de compactare.

Întreg standul AMMANN din acest an a fost dominat de impunătoarea stație de asfalt Universal HRT (High Recycling Technology – Tehnologie pentru o rată mare de reciclare). Aceasta a fost special concepută de Ammann pentru a utiliza cantităţi foarte mari de asfalt recuperat şi reflectă schimbarea fundamentală a filosofiei de producere a asfaltului. Diferenţa esenţială faţă de staţiile de asfalt convenţionale constă în dispunerea întregii unităţi de reciclare vertical peste malaxor pentru reducerea la minim a gradului de uzură şi un transport optim al asfaltului recuperat fierbinte. Abordarea HRT asigură, de asemenea, suficient spaţiu în turnul de mixare pentru componentele de alimentare cu aditivi şi pentru efectuarea operaţiunilor de verificare şi întreţinere, precum şi monitorizarea prin intermediul sistemului de comandă a întregului proces de fabricaţie.
Universal HRT reprezintă un adevărat masterpiece pentru producătorul AMMANN, eficiența stației impresionând producătorii de asfalt. Lansată inițial la BAUMA 2013, mai multe astfel de staţii – unele dintre acestea echipate cu sistem de reciclare 100 % a asfaltului recuperat fiind comandate chiar în timpul expoziției de diferiți producători din întreaga lume, performanțele sale fiind tot timpul îmbunătățite în ultimii trei ani.
Stațiile expuse la BAUMA au fost selecționate pentru a acoperi o gamă cât mai largă de preferințe din partea vizitatorilor. Seria Solid Batch, cunoscută pe piața mondială pentru calitățile deosebite, precum flexibilitatea în utilizare, posibilitatea de a fi personalizate în funcție de cerințele fiecărui proprietar și fiabilitatea lor a fost prezentă cu două modele: SolidBatch 140 și SolidBatch180, cu o capacitate de producție de 140 t/h, respectiv 180 t/h, cu un grad înalt de standardizate, modelul de bază având câteva „extrase“. Clienții, ca de obicei, pot alege modelul de bază necesar activității lor, pentru fiecare dintre tipurile de stații fiind disponibile un număr mare de opțiuni.
Pentru utilizări ce necesită un grad mare de flexibilitate, costuri mici de exploatare și instalare rapidă, seria QuickBatch reprezintă soluția perfectă. Unice pe piață prin calitățile sale, toate stațiile de asfalt QuickBatch sunt nu numai ușor de utilizat, dar și simplu de transportat, cu costuri reduse, chiar pe distanțe mari, fiind construite pe principiul containerizării. Astfel, componentele de bază, considerate ca fiind elemente cheie în buna funcționare a ei, precum unitățile de uscare, de filtrare sau modulele turnului de amestec sunt integrate în carcase speciale, care au o dublă funcționalitate, putând fi utilizate pe rol de containere de transport certificate internațional. Toate aceste elemente cu masă mare și vitale pentru buna funcționare a stației atunci când este necesară schimbarea locației stației se pot demonta rapid și încărca pe trailere de transport, totul într-un timp scurt.

De peste 20 de ani societatea Valentino Prodex, unicul importator al stațiilor de asfalt AMMANN pentru piața din România, asigură vânzarea, montajul și buna funcționare a unui număr important de astfel de echipamente pentru producerea asfaltului. Cele mai noi modele sunt disponibile imediat pentru piața noastră imediat după lansare, de exemplu o stație Solid Batch din generația nouă funcționând deja în România.